6 feitjes over Merinowol [feitje 5 bespaart je tijd]

6 feitjes over Merinowol [feitje 5 bespaart je tijd]

6 feitjes over Merinowol [feitje 5 bespaart je tijd]

Heb jij ook een hekel aan kriebelende truien? Gelukkig is dat niet het geval met kledingstukken die gemaakt zijn van fijne merinowol. In dit blog vertel ik je waarom dat zo is. 

  

Waarom ik Merinowol adviseer? 

Toen ik de mooie fijne Australische merinowol ontdekte, voelde ik dat dit hele andere wol was dan de Nederlandse wol. Deze Australische merinowol heeft een hele fijne vezel (aangeduid met 19 micron). Deze wol is mooi gewassen en met veel zorg geverfd. Dit is dan ook de wol die ik je zeker kan adviseren te gebruiken voor je sjaals en kledingstukken. 

  

Want toen ik pas gestart was met het vilten had ik ook nog het idee dat alle wol kriebelt. Ik herinnerde me nog heel goed de wollen trui die mijn oma eens voor me had gemaakt. Een echte wollen trui zei ze erbij. Tegen mijn moeder vertelde ze dat ze er voorzichtig mee moest zijn in de was. 

De trui was heel mooi met ingebreid motief, en hij kwam bijna tot aan mijn knieën. We deden er toen een riempje omheen zodat het net een jurk was. Maar hoe mooi ik de trui ook vond, hij kriebelde ook ontzettend! 

Dus toen ik met wol en vilt maken aan de slag ging dacht ik dat alle wol zou kriebelen. En als ik iets niet wilde dan was het wel een wollen kledingstuk dat kriebelde… En jij wilt dat ook niet neem ik aan? Dus lees vooral verder. 

  object onlineviltschool

Waar komt merinowol vandaan? 

Merino wol is afkomstig van een speciaal soort schaap, het merinoschaap. Van origine afkomstig uit Spanje maar tegenwoordig verspreid over de hele wereld. Merino schapen passen zich zeer goed aan hun omgeving aan en leven in hoge en lage temperaturen. Nederland telt zo’n 10, hoofdzakelijk kleine, fokkers. 

De wol van het merinoschaap is tegen beide seizoenen goed bestand vandaar dat de wol zo populair is om in kleding te gebruiken. Een beetje een superschaap dus!  

Merino wol kan sterk variëren in dikte. De wol kan soms wel zo zacht zijn dat sommige “oogsten” worden gebruikt in een mix met kwetsbare garens zoals zijde voor het maken van luxe en zachte kleding. 

  zijde sjaal merinowol onlineviltschool

  

De 6 feiten over Merinowol: 

  1. Merino wol jeukt niet. Dankzij een hogere dichtheid dan gewone wol, jeukt merino wol niet. Tevens voelt het veel zachter aan dan normale wol waardoor het ook irritaties aan de huid voorkomt. Dit maakt de wol zo fijn om mee te vilten omdat het eigenlijk voor iedereen heel geschikt is. 
  2. Merino wol geeft de perfecte temperatuur. Merino wol heeft veel kwaliteiten, waaronder ook het vasthouden van lichaamswarmte. Dit maakt het heel geschikt voor verschillende seizoenen en wordt het ook veel gebruikt in de sport en als onderkleding. Het zorgt ervoor dat het lichaam niet te warm wordt. 
  3. Het Meriono schaap geeft heel veel wol. Dankzij de vele huidplooien produceert één schaap wel vijf kilo wol per jaar. De merinoschaap blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. Merinowol lontwol viltwinkel onlineviltschool
  4. Merino wol houd je warm en droog. Waar andere stoffen minder warmte behouden wanneer ze met water in aanraking komen, doet Merino wol dat zeker wel. En niet alleen warm, maar ook droog door de vocht-regulerende en absorberende werking. Daarom is Merino wol heel geschikt voor sloffen, tassen, schoenen en kleding.  
  5. Merino wol wast zichzelf. De wolvezel heeft een natuurlijk vettig laagje dat lanoline heet en het is die lanoline die vuil- en waterafstotend werkt. Wanneer lanoline nat wordt, gaat het “verzepen” wat betekent dat je wollen kledingstuk zichzelf gaat reinigen. Magisch toch?  Hang kledingstukken een dag of 2 op in je badkamer en laat de stoom al het werk doen. Wil je het wollen kledingstuk nog extra opfrissen? Maak dan een spray met wat water en een paar druppels etherische olie van lavendel en verstuif het over het kledingstuk. Zo makkelijk kan fris zijn:)  Vlekken kan je goed behandelen met ossengalzeep of een biologische vlekkenspray speciaal voor wol. 
  6. Merino wol is super zacht 

Ook nieuwsgierig hoe het is om met merino wol te vilten? Bestel dan eens merino wol uit onze Bodyflower Viltwinkel en ontdek het verschil! 

Sinds kort kunnen we met veel trots zeggen dat we in onze Viltwinkel alleen maar wol verkopen die diervriendelijk verkregen is en van biologische oorsprong is. We hebben zelfs een serie die geverfd is met 100% plantaardige verfstoffen. En dat maakt het natuurlijk helemaal top! 

Wist je dat je als OnlineViltVriend altijd 5% korting ontvangt in onze online Bodyflower Viltwinkel? 

 

Het ontdekken van deze fijne wol en de combinatie met zijde zorgt ervoor dat er een wereld voor me open ging. Zijde deelt de natuurlijke eigenschappen van wol en is ook goed in vocht absorberen als in het lichaam op een goede temperatuur houden. Daarom is de combinatie van die twee zo mooi! 

  Merinowol lontwol viltwinkel onlineviltschool

  

Veel succes en ik hoop dat ik je met deze blog heb mogen inspireren over Merino wol zodat je heerlijk kan genieten van een wollen kledingstuk, zonder kriebel… 

  

  

>Hierbij de link naar Merinowol in de >> Bodyflower Viltwinkel  

>Hierbij de link naar de >> OnlineViltVrienden  

 

  

P.s. Nog een laatste tip over het pluizen of rullen van wol. 

Dat de wol gaat pluizen, is een natuurlijk proces dat inherent is aan merinowol omdat het een ruwe grondstof is. Als pluisjes ontstaan, komt dat over het algemeen doordat kortere vezels naar de oppervlakte van het textiel komen. Je kan deze er evt. voorzichtig afhalen met een ontpluizer, er zijn meerdere variaties op de markt hiervoor. Hieronder een voorbeeld:

ontpluizer vb blog onlineviltschool

 Klik hier om te bekijken>  ontpluizer 

Over de schrijver
Oprichter van de Onlineviltschool en Onlineviltvrienden. Viltkunstenaar en Beeldend viltdocent sinds 1995. Ze geeft Online en Offline lessen in het maken van origineel en eigen viltwerk van hoge kwaliteit.
Ina Lamens
Door

Ina Lamens

op 10 Nov 2020

Merinowol is zo fijn om mee te werken. Laatst had ik merinowol van 16 micron. Heerlijk zacht

Ingeborg-Honer
Door

Ingeborg-Honer

op 11 Nov 2020

Ja dat klopt Ina 16 micron is nog zachter, dat is voor sommige werkstukken fijn, maar het is ook iets kwetsbaarder en pluist iets eerder maar voor kleding wel heel fijn.

Nelly
Door

Nelly

op 10 Nov 2020

Heerlijk om met merino wol en zijde te werken en het draagt zalig en blijft heel lang mooi

Ingeborg-Honer
Door

Ingeborg-Honer

op 11 Nov 2020

Klopt Nelly en jij maakt er ook hele mooie kleding en sjaals mee!

mieke ten haaf-mars
Door

mieke ten haaf-mars

op 11 Nov 2020

Alpacawol is ook hypoallergeen en zalig zacht en aangenaam op de huid.

Ingeborg-Honer
Door

Ingeborg-Honer

op 11 Nov 2020

Dat klopt Alpaca heeft weer andere voordelen is wat glanzender. Het is wel erg afhankelijk van de kwaliteit hoe dik de vezels zijn en ook de viltkwaliteit is heel wisselend. Maar als je de goede te pakken hebt kun je er heel mooi mee werken.

Regien
Door

Regien

op 25 May 2021

Hoe zit het met de anti-allergische eigenschappen van merinowol voor een trui ? Voor alpacawol ben ik allergisch en voor de Ned. schapenwol ook.

Reactie plaatsen