Viltvlog #3 Opstart Problemen Viltvlog 3

Viltvlog #3 Opstart Problemen

Viltvlog #3 Opstart Problemen

Ik hoor nog wel eens dat mensen zeggen van “Ja ik weet hoe het moet, ik ken de techniek, ik heb alles in huis” of ze hebben bijvoorbeeld een gratis les aangevraagd bij de OnlineViltSchool, maar uiteindelijk gaan ze dan soms niet aan de slag In deze ViltVlog vertel ik je er meer over en geef ik tips. 

Herken je dat, opstartproblemen? Je hebt alles in huis qua kennis en middelen en dan toch kom je niet tot de volgende stap en dat is natuurlijk heel jammer. Ik herken dat zelf ook wel een beetje. Het is een soort van opstartangst, dat je eigenlijk misschien niet goed weet wat je moet maken of dat je denkt dat je omstandigheden nog niet goed genoeg zijn.  

Mensen sturen ook weleens mailtjes, waarin ze zeggen van: Ja, ik heb je les ontvangen, maar ik ben nog niet gestart, want ik heb nu niet zoveel tijd”. Op zich snap ik dat natuurlijk wel, want we hebben allemaal heel veel andere dingen te doen. Ik merk het ook bij mezelf, want ik ben vaak erg druk met mijn bedrijf en dan komt het er ook weleens niet van om echt te gaan vilten. En dat is natuurlijk heel jammer, want eigenlijk vind ik het gewoon heel leuk om te vilten en als je dat dan niet doet, dan hou je in feite het plezier buiten de deur.  

 

Door hoge eisen te stellen uiteindelijk niet aan de slag gaan. 

Wat mij helpt is om het te plannen en dat klinkt misschien heel stom, dat je een hobby of iets wat je ontzettend leuk vind te gaan plannen, maar het helpt mij wel echt om het uiteindelijk dan ook te gaan doen. Een ander dingetje wat daar vaak mee te maken heeft is dat je je dan afvraagt van hoe ga ik dat dan maken en wat moet ik dan gaan doen? Dat herken ik ook wel! Ik wil natuurlijk altijd graag leuke, mooie, originele dingen maken en ik denk dat jij dat ook het liefst wilt, maar daarmee kan je wel een hele hoge eis bij jezelf neerleggen, doordat je altijd maar leuk en origineel moet zijn en als dat weer de reden is dat je niet aan de slag gaat is dat gewoon heel jammer.  

Wat mijn tip zou zijn om die stap wel te zetten is ten eerste zorgen dat je het materiaal in huis hebt. Bestel de spullen of zoek ze op. De volgende stap is dan dat je het echt in gaat plannen, zodat je dag van tevoren al de spullen klaar kan leggen of de ruimte op kan ruimen. Op het moment dat mijn atelier een puinhoop is, merk ik gewoon dat ik minder snel aan de slag ga. Dus als je denkt dat je morgen gaat vilten, is het een goed idee om vandaag al op te gaan ruimen, je spullen te pakken en misschien zelfs alvast je noppenfolie klaar te leggen. Als je dan de volgende dag opstaat en je werkruimte ingaat, dan staat alles gewoon al lekker klaar en dan kun je er eigenlijk niet meer omheen.  

 

Begin met een klein lapje en kijk wat er gebeurt. 

En als je je dan nog afvraagt wat je moet gaan maken: meestal is het beste om je spullen gewoon vast te pakken en de eerste stap al te zetten. Als je dat nou lastig vindt, kan je ook beginnen met het maken van een proefje. Gewoon een klein lapje proberen, even voelen, even kijken wat het materiaal doet en dan komt de volgende stap ook wel vanzelf. Vooral als je weer na een lange tijd wilt gaan starten, dan is het het makkelijkst om met iets simpels te beginnen.  

 

Dus mijn belangrijkste tips zijn eigenlijk:  

  1. Plan een dagdeel in je agenda en maak die vrij voor jezelf en ga de dag daarvoor al voorbereidingen doen. Ruim de ruimte op, zorg dat alles klaarstaat.  
  2. Zorg dat je alle spullen in huis hebt. Zoek je spullen vast op en leg bijvoorbeeld alvast het materiaal klaar, zodat je de volgende morgen in een ruimte komt waar je gewoon gelijk kunt starten. En dat is denk ik voor jou een mooie stok achter de deur.  
  3. Begin met een klein lapjes of proefje, begin met iets simpels, dan heb je de eerste stap gezet! 

Ik wens je vooral heel veel plezier met het werken aan je werkstuk! 

 

Wil je zelf aan de slag met de techniek, meer stimulans en ritme in je viltwerk? Meld je aan als Onlineviltvriend VIP bekijk het aanbod

Over de schrijver
Oprichter van de Onlineviltschool en Onlineviltvrienden. Viltkunstenaar en Beeldend viltdocent sinds 1995. Ze geeft Online en Offline lessen in het maken van origineel en eigen viltwerk van hoge kwaliteit.
Reactie plaatsen