Viltvlog #2 Wat is dat eigenlijk de OnlineViltSchool viltvlog 2

Viltvlog #2 Wat is dat eigenlijk de OnlineViltSchool

Viltvlog #2 Wat is dat eigenlijk de OnlineViltSchool

Ik krijg heel vaak de vraag: de OnlineViltSchool, wat is dat nou precies en wat doe je dan precies? Ik ga proberen je daar in onderstaande video wat meer over te vertellen.  

 

 

De OnlineViltSchool is een totale viltopleiding! Drie jaar geleden ben ik begonnen met het opbouwen ervan. Het is eigenlijk een concept dat langzaam ontwikkeld is. Ik ben begonnen met het kleinschalig opnemen van videolessen. En op een bepaald moment dacht ik: Hoe mooi zou het zijn als al die videolessen bij elkaar in een cursusomgeving zouden staan?” In september 2017 ben ik gestart met de eerste versie van de OnlineViltSchool.  

 

Ik ben viltster in hart en nieren en vooral ook docent.

Alle videolessen die ik had gemaakt over vilten heb ik toen in een cursusomgeving gezet. Het was een project, waarvan ik dacht dat het misschien 20 lessen zouden worden en wie het leuk vond kon erop abonneren en de lessen ontvangen. Maar ik ben viltster in hart en nieren en vooral ook docent en toen ik bezig was met het opnemen van de lessen kwam ik erachter dat ik gewoon zoveel kennis heb die ik kan delen, dat ik nog lang niet klaar was met het opnemen van de lessen. Dus ik ben doorgegaan met het opnemen van lessen, technieken, materiaalkennis, maar ook een stukje beeldend vormen. Doordat ik daar zoveel mee bezig was, ontstond er heel veel materiaal. En om dat een beetje overzichtelijk te maken, heb ik het ingedeeld in cursussen. Dus elk onderwerp, bijvoorbeeld sloffen maken, kleding maken, sjaals maken, enzovoorts is een aparte cursus geworden. En dat heb ik in een grote cursusomgeving neergezet. En inmiddels zijn er ongeveer 30 verschillende cursussen, die ik daarbinnen heb ontwikkeld.  

 

Online lessen zijn eigenlijk gewoon een hele moderne vorm van onderwijs. 

Elke cursus heeft weer verschillende lessen. Dus het is een heel groot geheel geworden, eigenlijk een bibliotheek aan videolessen. En voor de mensen die daar minder mee bekend zijn, lessen door middel van video’s is eigenlijk gewoon een hele moderne vorm van onderwijs. Want vanuit je luie stoel, vanuit huis, kun je gewoon instructies ontvangen, altijd en op elk moment. Dus je kunt video’s starten wanneer je maar wilt. Het is een heel grote omgeving geworden en om dat een beetje te ordenen, heb ik het ingedeeld in leerjaren als het ware. Dus het eerste, tweede en derde jaar, want er zit zoveel inhoud in dat je drie keer 36 weken met de inhoud aan de slag zou kunnen gaan.  

Ik heb ook veel contact gehad met cursisten en gebruikers van het programma en daar ook feedback op ontvangen. Sommige mensen vinden het heel fijn om een programma wekelijks te volgen, voor de structuur en de duidelijkheid. Dus ik stuur ook één keer in de zes weken een programma met een nieuw voorstel waar je mee aan de slag zou kunnen. Maar ik heb ook gemerkt dat mensen op veel verschillende niveaus aan het werk zijn en ook heel verschillende interesses hebben. Zo is de één net een beginner en die is heel erg gebaat bij basistechnieken, terwijl een andere viltster al meer ervaring heeft en veel meer wil weten over eigen ontwikkeling, beeldend vormen, of heel specifieke technieken.  

 

Als ik graag ergens mee aan de slag ga, wil ik ook zo snel mogelijk alles weten. 

Maar ook die ervaren viltster heeft soms baat bij een herhalingsles op de techniek. Daarom heb ik ontdekt dat het gewoon heel fijn voor iedereen is als je altijd toegang hebt tot alle onderdelen. Dat heeft ook met mezelf te maken, ik ben zelf heel leergierig. Als ik graag ergens mee aan de slag ga, wil ik ook zo snel mogelijk alles weten. En dan vind ik het gewoon heel fijn dat ik filmmateriaal heb om uit te putten. Daarom heb ik een grote bibliotheek gemaakt, eigenlijk een videotheek, waar ik alle lessen heb ingezet. Mensen die op dit moment lid worden van de OnlineViltSchool hebben direct toegang tot alle lessen, dat maakt ook dat het een heel flexibel programma is. Het programma is dan ook uitermate geschikt voor onder andere ervaren cursisten en mensen die zelf cursussen geven, omdat de cursisten echt hun eigen route kunnen bepalen. En ik merk ook dat dat heel erg aanspreekt, omdat mensen het gewoon heel fijn vinden om daar vrij in te zijn. En met name als je een opleiding volgt als je 50 of 60 bent, dan wil je graag niet te strak aan een structuur worden gehouden, want soms heb je weken dat je heel veel tijd hebt en soms heb je weken of maanden dat je minder tijd hebt. En dan is het gewoon heel fijn om, als je die flexibiliteit hebt, daar zelf keuzes in te maken.  

 

Naast de videotheek aan cursusmateriaal wordt het ook steeds meer een community of gemeenschap van gelijke mensen. 

Vandaar dat het dus één grote videotheek is geworden, waar op het moment van schrijven ongeveer 300 video’s in staan met lessen op viltgebied. Ik vind het fantastisch om te doen, want op deze manier kan ik mijn kennis blijven delen en kan ik dat ook elke keer weer aanvullen. Maar naast de OnlineViltSchool, naast de videotheek aan cursusmateriaal wordt het ook steeds meer een community of gemeenschap van gelijke mensen. Allemaal mensen die enthousiast zijn over het vilten die contact kunnen zoeken met elkaar en kunnen reageren op elkaars werk. En wat ik ook een belangrijk onderdeel vind, is het contact hebben met cursisten, de mogelijkheid hebben om te reageren op vragen, adviezen te kunnen geven en inspireren. Met name dat stukje inspireren en motiveren vind ik heel belangrijk, want je kunt dan wel zelf aan de slag met je eigen onderdelen, maar het is toch fijn als iemand meekijkt en je af en toe herinnert aan wat je zou kunnen doen. Ook kan ik suggesties geven en laten zien wat ik zelf aan het doen ben. Dus op die manier wil ik mijn cursisten heel graag stimuleren 

 

Je hoeft nooit meer hoeft te zoeken, alles is gewoon overzichtelijk bij elkaar in één geheel. 

Een ander dingetje wat we doen om mensen te inspireren is het organiseren van exposities. En die exposities worden een paar keer per jaar georganiseerd en iedereen mag meedoen aan een expositie. Dus om mee te doen hoef je niet op een bepaald niveau te zijn: iedereen kan op zijn of haar niveau meedoen aan de expositie. En dat is wat mij betreft ook onderdeel van de OnlineViltSchool. Het heet een school, maar eigenlijk is het gewoon een videotheek met heel veel materiaal. Voor een vast maandelijks bedrag heb je gewoon beschikking over al het materiaal, alle video’s. Een bijkomend voordeel daarvan is dat je nooit meer hoeft te zoeken naar tips of naar lessen of naar technieken, want alles is gewoon overzichtelijk bij elkaar in één geheel.  

Dus dat is eigenlijk een beetje wat de OnlineViltSchool is. Sommige mensen denken dan dat het vooral voor jonge mensen is, mensen die handig zijn met de computer, maar ik kan je vertellen dat de doelgroep die gebruik maakt van de OnlineViltSchool is vooral 60+. De doelgroep varieert tussen de 40 en de 75, maar een groot deel van de cursisten is rond de 60-65. En dat zijn ook heel veel mensen die in eerste instantie wat huiverig zijn over het digitale gedeelte. Zij vragen zich vaak af of ze wel begrijpen hoe het werkt en hoe ze in moeten loggen enzovoorts. Maar ik merk dat als mensen eenmaal over die drempel heen zijn, ze er heel blij van worden. En die drempel is vaak veel minder hoog dan je zelf denkt. Dat heeft te maken met bijvoorbeeld even inloggen, weten hoe het werkt, waar je je wachtwoord in moet voeren, waar je gebruikersnaam en hoe je van de ene naar de andere les kunt komen. Maar bijvoorbeeld ook hoe je eventueel foto’s kunt plaatsen op het forum.  

Als je die stap hebt gezet, als je dat hebt geleerd, ben je vast erg trots op jezelf en dan is het heel mooi dat je op die manier in je eigen tijd en eigen omgeving lessen kunt volgen. En eigenlijk krijg je een soort privédocent. Ik ben alle momenten voor je beschikbaar, ik wil het vijf keer herhalen, tien keer herhalen, je kan de video’s zo vaak kijken als je wilt. Als je ’s nachts niet kunt slapen of als je een nachtdienst hebt, kan je een video kijken. Wil je ’s ochtends kijken, ’s zondags of in het weekend, het maakt niet uit: het staat altijd voor je open en je kan aan de slag wanneer je maar wilt 

 

Je kan in je eigen tijd, als je energie hebt de video kijken, je verdiepen in technieken. 

Wat ik ook veel merk is dat mensen soms verschillende tijden hebben dat ze actief zijn of dat ze er tijd voor hebben, bijvoorbeeld omdat ze lichamelijke problemen hebben. Maar wat vaak wel leuk is, is om video’s te kijken dan. En daar is het gewoon heel ideaal voor, want dan kan je gewoon in je eigen tijd, als je wel wat energie hebt om een video te kijken, je verdiepen in technieken en op het moment dat het weer beter met je gaat, kan je weer lekker aan de slag met het vilten.  

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden wat de OnlineViltSchool is en mocht je behoefte hebben aan meer kennis op viltgebied, of ondersteuning daarin, neem even contact met me op over de mogelijkheden en over wat het beste bij jou past. Dat kan bijvoorbeeld een vooropleiding zijn, of een abonnement op de OnlineViltSchool.  

Ik hoor graag wat je wilt en op welke manier ik je kan helpen. Ook gewoon om vragen te stellen mag je altijd contact met me opnemen, want ik vind het heerlijk om mijn kennis te delen of om je te inspireren in je viltwerk. Tot ziens en tot de volgende video. 

  

*de OnlineViltSchool heeft tegenwoordig een andere opbouw in de leeromgeving. Kijk onder de button ‘Cursus en Lidmaatschap’ voor het huidige aanbod. 

 

 

Over de schrijver
Oprichter van de Onlineviltschool en Onlineviltvrienden. Viltkunstenaar en Beeldend viltdocent sinds 1995. Ze geeft Online en Offline lessen in het maken van origineel en eigen viltwerk van hoge kwaliteit.
Reactie plaatsen