Dit is de eerste viltvlog die ik maakte. Hierin vertel ik wat meer over mezelf, mijn missie en visie.
Het creatief bezig zijn heb ik van huis uit meegekregen, het vilt maken daarin tegen heb ik helemaal zelf uitgezocht en ontdekt. Pas op een veel later moment heb ik wat workshops gedaan en ook van andere wat geleerd. Dat heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik snel vooruit ben gegaan. Daarnaast is het een proces geweest van vallen en opstaan. Toen ik begon was ik 23, nog jong en vol energie om alles te ontdekken. Veel van mijn huidige cursisten zijn al wat ouder en willen vooral snel aan de slag en het liefst met mooie resultaten. En dat snap ik heel goed. Omdat ik alle hobbels al eens heb meegemaakt uit eigen ervaring weet ik waar je tegenaan kunt lopen als je net begint met het vilten. Om nu te voorkomen dat iedereen daar zelf helemaal voor op onderzoek moet gaan heb ik video lessen gemaakt. Al deze lessen samen vormen nu de Onlineviltschool.
In deze serie vertelt ik over mijn ervaringen met vilt maken, de OnlineViltSchool en inspiratie en persoonlijke ontwikkeling. Het viltmaken staat centraal.
Mijn naam is Ingeborg Honer van Viltatelier Bodyflower, Bodyflower viltwinkel en de OnlineViltSchool. Ik ga je eerst even vertellen waarom ik deze video’s maak en wat mijn doel daar eigenlijk mee is. Ik ben al zo’n 23 jaar bezig met het vilten .Vilt maken is echt mijn passie en sinds een jaar ook helemaal mijn leven. Ik ben ondernemer, kunstenaar en docent in het viltmaken en ik wil je heel graag in deze videoreeks inspireren en laten zien hoe mijn viltwereld eruitziet.
In de vlogs zal ik je laten zien waar ik mee bezig ben, wat ik doe en ik wil je vooral graag inspireren voor je eigen viltwerk en de manier waarop je daar mee aan de slag kunt gaan. Soms zullen dat wat praktische tips zijn, maar ik laat je ook zien hoe ik dingen aanpak en hoe ik aan de slag ga met het vilten. Ook zal ik je wat vertellen over mijn visie en mijn werkwijze. Mocht je meer willen weten over cursussen of over de OnlineViltSchool? Kijk dan vooral even op de site, daar kun je ook altijd gratis lessen aanvragen om kennis te maken met het vilten. Maar wat ik je hier vooral ga vertellen is mijn passie voor het vilten en wat ik daar zoal mee doe. Ook zal ik je meenemen in verhalen van mijn cursisten en hoe zij met vilten aan de slag gaan. Want ik denk dat het heel inspirerend voor jou kan zijn om te horen hoe anderen met vilt en creativiteit aan de slag gaan!
direct zelf aan de slag? Vraag de gratis les sjaalvilten aan KLIK HIER
Waarom ik van vilten mijn levenswerk heb gemaakt?
Ik wil je eerst even vertellen waarom vilt maken voor mij zo bijzonder is en waarom ik daar eigenlijk mijn levenswerk van heb gemaakt. Ik ben eigenlijk van huis uit met creativiteit opgegroeid. Mijn beide oma’s waren veel aan het handwerken. Mijn ene oma haakte heel veel en de andere oma breidde heel veel. En zij hadden dat natuurlijk van vroeger uit meegekregen. Vroeger was handwerken een ambacht en heel belangrijk. Dat begon natuurlijk met nut en noodzaak, want als je een groot gezin had, moest je zelf truien kunnen breien en verstelwerk kunnen doen om de kosten een beetje laag te houden. Het was dan ook puur praktisch dat ze dat deden. Mijn moeder heeft dat natuurlijk ook met de paplepel ingegoten gekregen en ook zij was veel van het handwerken. Ze was iets minder van het breien, maar had uiteindelijk het naaien ontdekt en vond het heel leuk om zelf kleding te maken. Ze maakte dan ook veel kleding voor mij, mijn broer en mijn zus.
Ik kan me nog goed herinneren dat mijn moeder bij feestdagen er naartoe werkte om mooie setjes kleding voor ons te maken. Ik heb dan ook een foto, daar sta ik samen met mijn broer op en hebben wij beide een blouse aan met hetzelfde patroon. Mijn broer een mooi spijkerbroekje er onder en ik een spijkerrokje. En zo maakte mijn moeder hele leuke combinaties en setjes en dat paste natuurlijk allemaal supermooi bij elkaar. Ik weet niet of ik het zelf altijd leuk vond, maar het was wel een hele leuke manier hoe ze daarmee werkte. Dat was voor haar ook een manier om er wat eigenheid aan te geven. Wat mijn moeder daarin ook deed was ons inspireren en meenemen in haar plannen. Zij heeft mij dus ook al op jonge leeftijd geleerd om te breien, maar ook om eigen kleding te maken. En dat is voor mij ook weer een stimulans geweest om uiteindelijk mijn opleiding daarin te gaan doen.
Ik wilde vooral heel veel verschillende textiel technieken leren kennen.
Ik heb eerst activiteitenbegeleiding gedaan omdat ik heel veel verschillende technieken wilde leren en ik vond het ook mooi om dat aan mensen over te kunnen dragen. Ik ben ook aan het werk gegaan als activiteitenbegeleider en daarna heb ik me verder gespecialiseerd als textieldocent op HBO-niveau. In eerste instantie heb ik dat vooral gedaan, omdat ik die technieken boeiend vond en ik wilde hoe dan ook die technieken leren en of ik echt docent werd, dat zou ik later wel zien. Dus ik heb vier jaar lang in deeltijd de textielopleiding gedaan.
Ik heb me helemaal ondergedompeld in alle textieltechnieken, want het was een redelijk degelijke opleiding met technieken. Er waren een aantal docenten die heel erg gericht waren op de beeldende ontwikkeling en ik ben ook heel blij dat ik ook dat stuk heb meegekregen. Ik ben dus eigenlijk van beide kanten opgeleid. Aan de ene kant een degelijke textielopleiding, aan de andere kant een beeldende opleiding. Toen het laatste jaar aanbrak, moest ik een keuze maken, waarin ik af wilde studeren. En ik vond het heel moeilijk, want sommige technieken vond ik wel leuk, maar eigenlijk had ik ze allemaal al heel vaak gedaan en ze boeiden me toch niet helemaal. Mijn idee was toen dat ik tassen wilde maken en toen ben ik op de een of andere manier bij vilttechniek terechtgekomen. Ik ontdekte dat dat gewoon een hele bijzondere techniek is in het scala van textieltechnieken, want viltmaken is een techniek waarin eigenlijk alles van het textielbewerken samenkomt. Bij viltmaken heb je het ontstaan van het materiaal doordat je met ruwe wol, water en zeep zelf je stof maakt. Vervolgens heb je het bewerken van een stof door kleur, textuur en structuur toe te voegen. In mijn opleiding was het bewerken van stoffen, door te verven, door patronen en door borduren, een apart onderdeel. Vervolgens had je het verwerken van de stof en dat was het komen tot een patroon, tot een product, tot een werkstuk, bijvoorbeeld d.m.v. een naaimachine. Maar als je met vilt aan de slag gaat, dan kun je het ontstaan van een materiaal, het bewerken, dus een structuur, kleur of dimensie aangeven, en het verwerken, het vormgeven van het materiaal, kan je allemaal in één doen. Dus dat boeide mij zo aan het vilten.
Dun vilten is bijna boetseren met vilt.
Wat ik ook heel bijzonder vind aan het vilten is dat het je gewoon heel erg uitdaagt om beeldend aan de slag te gaan. Want als je gaat breien bijvoorbeeld, heb je een patroon, heb je garen en dat samen maakt je werkstuk. Dan kun je waarschijnlijk ook wel vrij gaan breien, maar dan nog is het best ingewikkeld om uit te komen waar je uit wilt komen. Haken is eigenlijk hetzelfde, je begint met kleuren, je begint met patronen en je maakt iets. Bij naaitechnieken is het hetzelfde, je kunt daar natuurlijk wel vrij in werken, je gaat een ontwerp maken, een patroon maken en komt dan tot een werkstuk. Maar bij bijvoorbeeld het verwerken van stoffen is het best ingewikkeld om datgene wat je in je hoofd hebt te vertalen naar een mooi kledingstuk en dat is het grote voordeel van vilt maken: je kan met vilt en wol (als je dat gebruikt met zijde) heel mooi dun vilten, dat is bijna boetseren met vilt.
Ik kan er heel lang over praten, maar het mooie aan viltmaken vind ik dus het beeldende aspect en ook dat je eigenlijk altijd, hoe dan ook, tot origineel werk komt, omdat het altijd eigen is. Je gebruikt ‘ingrediënten’ en je kennis van materialen en van technieken. Met die elementen samen kan je eigen origineel werk maken. Het is handig als je bijvoorbeeld wat achtergrond hebt op het gebied van kunstgeschiedenis, of dat je gewoon technieken verder bestudeert. Op die manier kan iedereen zich eigenlijk binnen korte tijd ontwikkelen tot kunstenaar of ambachtsman met originele producten. En dat vind ik het boeiende aan vilten.
Vilten vraagt ook om doorzettingsvermogen.
En wat ik nog het allerliefste doe is het overdragen van technieken, kennis en inspiratie aan anderen. En ik wil dat heel graag aan jou overdragen! Aan de ene kant zijn er dus technieken, dat is materiaalkennis, maar dat is ook zeker de manier waarop je ermee werkt. Want dat is misschien best wel nieuw voor sommige mensen. Als je een textielmens bent, heb je al heel veel technieken geleerd. Dan kun je haken, breien, weven, textiel bewerken, misschien schilderen, maar vilten vraagt eigenlijk een combinatie van al die dingen en vilten vraagt ook een andere houding van je. Vilten vraagt een kritische houding om te kijken van wat heb je gedaan, wat heb je geleerd, wat kun je ermee. Vilten vraagt ook om een stukje doorzettingsvermogen, want als je mooie dingen wilt maken is het ook heel belangrijk dat je ook leert van de stappen die je zet en dat je daarmee verder gaat, want als je eenmaal iets hebt ontdekt, is dat volgens mij het vertrekpunt om verder te gaan. Dus dat is ook heel erg belangrijk als je aan het vilten gaat: jezelf uitdagen, elke keer weer vernieuwen. Omgaan met teleurstellingen is ook een dingetje dat bij vilten hoort en in elk geval omgaan met dat het soms iets anders wordt dan je gepland had. Maar dat wil niet zeggen dat dat niet goed is, want juist van die verrassingen en verwonderingen leer je het meest.
Dat alles bij elkaar maakt dat ik vilt fantastisch vind en daarom wil ik daarvan alles met jou delen. Vandaar deze video’s over mijn viltwereld. Wat ik doe met het vilten en wat ik ontdek met het vilten. Soms zal ik wat technische dingen met je delen, maar ik wil vooral inspiratie met je delen. De basistechnieken mag je altijd bij me aanvragen op mijn website: basistechniek vilten, sjaalvilten, gebroken aarde techniek, kan je gewoon hier aanvragen. Wil je meer weten? Dan is het misschien handig om een cursus te volgen en dat kan online via de OnlineViltSchool, of in mijn atelier.
Vilten is ook ontspanningen een stukje zelfontplooiing.
Ga je gewoon lekker verdiepen en ga je ontplooien, want dat is wat ik heel graag wil: dat veel mensen deze mooie techniek leren. Waarom ik het ook nog heel belangrijk vindt, is een stukje ontspanningen een stukje zelfontplooiing, want hoe oud of hoe jong je ook bent, volgens mij wordt iedereen daar gelukkiger van, dat je gewoon lekker met je handen bezig bent, puur bezig bent en dat je jezelf verder gaat ontplooien. En of je nou 30, 50, 60 of 70 bent? Ik denk dat je daar nooit te oud voor bent, want de vreugde die dat opbrengt is voor iedereen mooi.
Kijk ook naar de andere video’s die ik maak!
Ik probeer ook regelmatig video’s te delen en ik hoop dat ik je daarmee inspireer en laat me vooral even weten wat je ervan vond.
direct zelf aan de slag? Vraag de gratis les sjaalvilten aan KLIK HIER
Elly Barten
op 30 Dec 2020