Viltvlog #4 Kleurgebruik in je viltwerk viltvlog 4

Viltvlog #4 Kleurgebruik in je viltwerk

Viltvlog #4 Kleurgebruik in je viltwerk

Welke kleuren ga je nou gebruiken voor je werkstuk?

Dat is wel een vraag die je bezig kan houden. Past het bij elkaar? Staan de kleuren wel bij me? Wat vooral belangrijk is, wat mij betreft, is dat je op je gevoel afgaat. Dus bij welke kleuren voel jij je gewoon goed?  

Misschien maak je het werkstuk niet voor jezelf, maar maak je bijvoorbeeld een mooie sjaal om weg te geven. Vraag je dan af: “Waar heb ik vandaag zin in? Of “Aan welke kleuren denk ik, wanneer ik de persoon voor me zie? 

 

 

 

Er ontstaan cadeautjes door kleuren zelf te verven. 

En als je het nou lastig vindt om kleuren bij elkaar te vinden, dan is het verven van materialen een mooie methode om tot mooie materialen te komen. Ik verf bij voorkeur met twee kleuren, want als je met primaire kleuren werkt, ontstaan er hele mooie kleurscharkeringen. Eigenlijk krijg je gewoon cadeautjes. Je hoeft het namelijk niet zelf te verzinnen, maar het ontstaat terwijl je bezig bent. Dat vind ik een heel mooie methode.  

Ik ben nu aan het vilten met zelf geverfde merinowol. Dit is merinowol met zijde en zoals je waarschijnlijk wel kan zien in de video, zie je hier de blauwtinten, de paarstinten en de rozetinten en dat verloopt eigenlijk vanzelf. Doordat je op die manier aan de slag gaat, heb je al een heel mooie basis. En de ene keer wordt het wat lichter. De andere keer wordt het wat donkerder en dat geeft gewoon heel veel verassing. Eigenlijk hoef je dan zelf de keuze niet te maken, dus dat is soms ook gewoon heel lekker, dat je er niet over na hoeft te denken. Je kiest dus twee basiskleuren, in dit geval fuchsia en blauw, en daarmee ga je aan de slag en dan ontstaat de rest eigenlijk vanzelf door het verven.  

Aan het verven zal ik in een andere vlog nog aandacht aan besteden, maar het verven kan eigenlijk heel eenvoudig. Je zou er wel tegenop kunnen zien, maar het verven van wol is echt superleuk! Het kan ook supereenvoudig. Ik gebruik daar een heel eenvoudige methode voor en als je cursist bent van de OnlineViltSchool, kan je die ook even nakijken in een van de verflessen.  

 

Verven in een braadzak! 

Er is een cursus over het verven en daar behandel ik eigenlijk allemaal verschillende methodes van het verven van wol. Eén van die methodes is het werken met behulp van een braadzak en dat vind ik een superleuke methode, want daarmee heb je gewoon gegarandeerd mooi resultaat. Wat ik ook een groot voordeel vind, is dat je er niet echt bij hoeft te blijven staan. En het is een beetje een toeval effect. Je kan het namelijk niet helemaal van tevoren plannen. Je moet dan wel een beetje accepteren dat er gebeurt wat er gebeurt. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je weet wat er allemaal mogelijk is, dus kan je het proces wel een beetje gaan sturen. Maar het is wel een techniek waarbij elke keer weer iets nieuws gebeurt. Je kunt namelijk nooit twee keer hetzelfde maken met deze techniek en dat vind ik wel superleuk.  

 

Zoals je ziet in deze viltvlog gebruik ik de wol zo uit de streng en een ander dingetje, waar ik heel erg op let, is om heel dun te werken. Dat is een techniek waar ik je in een ander bericht je nog wel meer over zal vertellen 

 

Zelf wol verven is spannend maar o zo leuk. 

Wat ik nu mee wil geven is: ga gewoon je eigen materiaal verven. Ga die stap gewoon zetten! Misschien is dat best wel spannend, maar het levert gewoon zulke mooie resultaten op. Wees niet bang dat het je niet lukt, heel veel kleuren kan je namelijk weer oververven. Ik zeg ook vaak: alles kan uiteindelijk nog zwart of donkerblauw. Dat is dan de laatste stap, maar het komt eigenlijk nooit zover bij mij. En als het uiteindelijk toch niet je eigen kleuren worden, dan heb je een fantastisch cadeau om aan iemand weg te geven en dat is natuurlijk ook heel leuk.  

 

Ik wens je heel veel succes met het zelf verven van je materiaal. Als je nog vragen hebt, stuur me dan gerust een mailtje. Ik wil je graag tips geven namelijk.  

Als VIP lid kan je bij alle lessen in de OnlineViltSchool. Daar zitten hele mooie lessen bij over het verven van je eigen materialen. 

Over de schrijver
Oprichter van de Onlineviltschool en Onlineviltvrienden. Viltkunstenaar en Beeldend viltdocent sinds 1995. Ze geeft Online en Offline lessen in het maken van origineel en eigen viltwerk van hoge kwaliteit.
Will
Door

Will

op 11 Oct 2022

Door mijn werk op 40% te wassen om te vervilten lopen donkere kleuren vaak uit dat is zo jammer. Zijn er trucs om dit te vooorkomen?

Reactie plaatsen