Mag een proeflapje mislukken? [5 tips] Kan een proeflapje mislukken?

Mag een proeflapje mislukken? [5 tips]

Mag een proeflapje mislukken?  [5 tips]

Herken je dat? Perfectionisme’. Ook wel een vorm van faalangst. Waarschijnlijk weet jij voor jezelf wel waar het in zit. Mocht je dat niet weten, dan geeft deze blog je wellicht stof tot nadenken om het voor jezelf te onderzoeken. Alhoewel, ‘onderzoeken’? Eigenlijk wil ik met dit blog zeggen: ‘niet te lang nadenken, een glimlach op en gewoon doen!’ 

Hoe werkt het bij jou als de uitkomst van je werkstuk anders is dan je had ‘gepland’? 

Neig jij naar mislukt? Voel je teleurstelling en zit je even in de put, of ga je onderzoeken waar het mis ging om vervolgens de draad weer op te pakken. Wat mij betreft is het zo dat wanneer je eenmaal iets hebt ontdekt, dat volgens mij hét vertrekpunt is om verder te gaan. Het is anders dan je in je hoofd had misschien, maar ging het echt ‘mis’? Het ligt niet alleen aan de uitkomst of het proces, maar ook aan je eigen mindset. Want wat zijn we soms hard voor onszelf.. 

Mag jij foutjes maken? 

Hoe ben je opgevoed? Mocht je fouten maken of zit het in je systeem dat eigenlijk alles meteen in 1 x perfect moet zijn? Kinderen leren we ‘van proberen kan je leren’ en van ‘fouten maken kom je verder’. Maar hoe fijn het ook is om dit tegen iemand anders te zeggen en hoe goed ons hoofd ook begrijpt dat het zo is, toch kan het anders voelen. Het verschil tussen weten en voelen!  

Hoe zit dat met de grote kunstenaars? 

Want ook al weet je dat de grootste kunstenaars ook 100 keer ‘foutjes’ hebben gemaakt of totaal mislukte kunstwerken uit het raam hebben gegooid. Daar heb je niet zoveel aan wanneer het bij jou even niet zo gaat zoals je had gehoopt.. Maar toch bepaal je zelf hoe je met deze teleurstelling om gaat. Dit heeft er mee te maken of je een fixed of een growth mindset hebt. (gefixeerde gedachtengang en een groei gedachtengang)  

Mensen met een fixed mindset zien hun vaardigheden als iets wat vastligt en daardoor nemen ze falen heel persoonlijk. Bij een mislukking of foutje zeggen deze mensen tegen zichzelf dat ze niet goed genoeg zijn en ze daarom niet het gewenste resultaat hebben behaald. 

Mensen met een growth mindset zien een mislukking niet als het einde van een ontwikkeling. Ze zien het als een essentieel onderdeel van een groeiproces en geloven dat hun kwaliteiten zich kunnen ontwikkelen. Falen stopt ze niet in hun ontwikkeling. Het daagt ze uit om nieuwe dingen te proberen! 

Gelukkig voor degenen met een fixed mindset is een growth mindset aan te leren. Ik zal je hieronder 5 tips geven, waarmee je jezelf kunt leren beter om te gaan met mislukkingen. 

 

5 tips hoe jij jezelf een groei mindset kan aanleren 

  1. Wees bewuster van de gedachtes in je hoofd! Wat zeg jij eigenlijk met regelmaat tegen jezelf? Zeg jij met regelmaat: dat kan ik niet; zover ben ik niet en dat is niet voor mij weggelegd”. Wanneer je hiervan bewust bent, kan je elke keer wanneer je dit weer denkt, bewust het woordje ‘nog’ tussen plaatsen. Dus: “Zover ben ik nog niet en dat kan ik nog niet Zo geef je jezelf de tijd en ruimte om ergens naar toe te groeien en ben je minder streng voor jezelf! 
  2. Ga de uitdaging aan! Mensen met een fixed mindset zien een nieuwe uitdaging als een kans om weer te falen of een moment om te ‘mislukken’. Maar wanneer je voor de uitdaging weg loopt en er niet eens aan begint vanwege de angst om te falen, bevestig je de angst gedachte, de nare stemmetjes in je hoofd. Dus begin gewoon klein, maar zoek naar uitdagingen en ga deze aan. Kleine stapjes zijn ook stappen en deze geven je vertrouwen en zorgen dat je toch dichter bij je doel komt. Weet dat wanneer het dan niet ‘slaagt’, het een kleine oefening is om dit weer te boven te komen en het te relativeren.  
  3. Bekijk je werk eens van een afstandje! Alsof het van een ander zou zijn. Wat zou je dan zeggen? Wat is dan je reactie? Wat is dan je advies? Want wat voor jou voelt als falen of een mislukking, is in de ogen van de ander een pronkstuk! Analyseer eens de keuzes die zijn gemaakt en kijk waar de leerpunten zitten. Dit voorkomt dat je in een negatief spiraal terecht komt over jezelf en je werk. Bedenk eens welk compliment jij de ander zou geven, wanneer ze jou dit had laten zien? En probeer dit compliment ook echt binnen te laten komen. 
  4. Neem de tijd om ook te reflecteren! Wat ging er wel goed? Waarin heb jij jezelf overtroffen? Zoek naar bewijs dat je meer kan dan je denkt. Door dit te bedenken motiveer je jezelf om door te gaan en geef je je hersenen steeds bewijsmateriaal dat je het zeker wel kan! 
  5. Vier juist de successen die je beleeft! Waarom sta je soms langer stil bij dat wat niet goed ging, of bij werk wat minder goed was?  Wanneer alles ‘klopt’ is je kunstwerk misschien niet eens op z’n mooist. Het mooiste geïnspireerde werk dat vanuit je hart is gemaakt, wijkt altijd een beetje af. Het is niet symmetrisch. Het is niet ‘perfect’ en daarom heet het ook handwerk.  

Wees dankbaar voor wat er allemaal wel goed ging. Schrijf al deze succes voor jezelf op. In een successen of dankbaarheids-boekje. Zo laat je ze nog meer leven! 

 

 

Het is essentieel om ‘foutjes’ te maken. Het proces is zo ontzettend belangrijk. Soms belangrijker dan het eindresultaat. Als ik had opgegeven of niet de volgende stappen had gezet was ik niet gekomen waar ik nu ben. Juist daarom wil ik je aanmoedigen! Ook al kost het soms wat extra (zweet) druppels of tranen, maar door te doen, te ondernemen en de stappen te zetten ongeacht het resultaat, daar zitten zoveel leerpunten voor jezelf. Dus ga de uitdaging aan! Zet door! Bekijk je werk van een afstandje en ook al is vilt een materiaal, waar je bijna eindeloos mee kan doorgaan tot het ’goed’ is, wil ik je uitdagen om eerder het imperfecte ervan te zien. Je mag best trots zijn op je werk en op jezelf! Dus glimlach op en gewoon doen! 

 

 

Ihoop je te hebben mogen inspireren! Want zeg liever ‘oeps’ dan ‘wat als…’

Waar kies jij voor? 

Over de schrijver
Oprichter van de Onlineviltschool en Onlineviltvrienden. Viltkunstenaar en Beeldend viltdocent sinds 1995. Ze geeft Online en Offline lessen in het maken van origineel en eigen viltwerk van hoge kwaliteit.
Mariëtte Paardekooper
Door

Mariëtte Paardekooper

op 07 Nov 2020

Uit het hart gegrepen.

Ingeborg-HonerMarsch
Door

Ingeborg-HonerMarsch

op 09 Nov 2020

Dank voor je reactie

Karin
Door

Karin

op 08 Nov 2020

Een goede gedachte om ook mee te nemen in de master ondernemend kunstenaar waar ik net aan ben begonnen.

Ingeborg-HonerMarsch
Door

Ingeborg-HonerMarsch

op 09 Nov 2020

ja zeker Karin, je leert overal van zie het als een mooi avontuur waar je mee aan de slag gaat. Super dat je mee doet aan de Master!

Nellie
Door

Nellie

op 08 Nov 2020

Heerlijke blog, het is oh zo waar!

Ingeborg-HonerMarsch
Door

Ingeborg-HonerMarsch

op 09 Nov 2020

Leuk lekker verder met ontdekken!

Heleen
Door

Heleen

op 09 Nov 2020

Ook ik heb een beetje last van de gedachte dat het gewoon niet wil lukken, toch zet ik door want anders kom je niet verder. Maar wat doe ik met die mislukte proefjes, heeft iemand daar een leuk idee voor?

Ingeborg-HonerMarsch
Door

Ingeborg-HonerMarsch

op 09 Nov 2020

Je zou er een groot kleed van kunnen maken in pachwork of uiteindelijk een lap waar je iets anders van maakt, Nog een extra tip, je kunt er naderhand een verfbad over heen doen daardoor past het dan nog beter bij elkaar.

Marjon Bodegraven
Door

Marjon Bodegraven

op 09 Nov 2020

Wat herkenbaar! En ik lees dit weer precies op het goeie moment. Net weer een week lang uitgesteld en nu ga ik mezelf weer over die hobbel heen duwen. Ik weet nog van zoveel leuke dingen die ik zie niet hoe t moet! Oké.... glimlach en uitproberen :)

Ina Lamens
Door

Ina Lamens

op 10 Nov 2020

Zo herkenbaar, dat perfectionisme. Maar intussen heb ik al geleerd dat mijn mislukjes vaak nog wel weer gebruikt kunnen worden

Reactie plaatsen