Online Cursus Programma Vilt Maken

Binnen de Onlineviltschool vind je alle kennis, tips en trucs.

Zodat je eigen en origineel viltwerk gaat maken van hoge kwaliteit.

Met de leukste onlineviltvrienden community van Nederland en België 


Ben je gegrepen door het viltvirus?

 • Je wilt alles weten over vilten en steeds meer kennis vergaren. Het viltvirus heeft je gegrepen en je wilt meer...
 • De leuke viltcursus die je wilt volgen wordt altijd ver weg aangeboden en autorijden is niet je hobby.
 • Je hebt een leuke viltdocent gevonden, maar je wilt ook graag thuis aan de slag. Nu loop je er vaak tegen aan dat je net niet meer weet hoe het ook alweer zat.
 • Je staat met je viltwerk op een kunstmarkt, maar je verkoopt niets. Daar word je onzeker en ongelukkig van. Waar ligt het aan....???
 • Je bent al jaren aan het vilten en de inspiratie laat je in de steek. Wat kun je nu weer eens gaan maken en hoe pak je dat aan. Alleen thuis kom je er niet aan toe.
 • Je hebt (lichamelijke) beperkingen, maar dat betekent voor jou niet dat je stil wilt zitten. Je wilt je blijven ontwikkelen en je bent op zoek naar mogelijkheden.
 • Je hebt allerlei technische vragen maar online zie je door de bomen het bos niet meer. B.v. de vraag: "Hoe krijg ik het vuil goed uit de vacht?", "Welke vacht is geschikt voor viltwerk?" of "Hoe zorg ik ervoor dat mijn viltwerk mooi blijft?".
 • Je hebt grootse plannen om een jas te maken, maar op de een of andere manier lukt het je net niet om die laatste stap te zetten en het echt te gaan doen.

Help!

Maar....


Stel je nou eens voor dat:

 • Er een plek is waar je antwoord kunt krijgen op al je vragen over vilten.

 • Je deze uitleg kunt bekijken in duidelijke video-instructielessen

 • Je de viltcursus van je dromen kunt starten op het moment dat het jou uitkomt. Ook in je zomerhuis in Frankrijk of op zondagmiddag, terwijl je partner de krant leest. Of tijdens het oppassen als je kleinzoon zijn middagdutje doet.

 • Je zelf kunt kiezen welke vilttechniek je wilt leren en dat in een tempo dat bij jou past.

 • Jou inspiratie en jouw persoonlijke verhaal het uitgangspunt wordt van jouw originele viltwerk. Zou dat niet fantastisch zijn?

 • Je werk WEL wordt verkocht, je complimenten krijgt over de kwaliteit van je werk en men je vraagt om nog meer sjaals te maken of een jasje op maat voor die speciale vriendin.

 • Je altijd contact kunt zoeken met mede viltmakers, die net zo enthousiast zijn als jij. Die soms net zo worstelen als jij, die je aanmoedigen en stimuleren om verder te gaan.

 • Je meer tijd kunt maken voor jezelf, voor het spelen, creëren en ontspannen.


       Die plek is er nu!

  Word lid van de Onlineviltschool   


"Ik heb altijd modeontwerpster willen worden. Mijn ouders vonden dat geen goed idee, daarom koos ik voor een beroep als geestelijk verzorger" Nu ik gestopt ben met werken kan ik heerlijk aan de slag met mijn creativiteit. Vilten is 1 van de technieken waar ik veel van mezelf in kwijt kan." Met de lessen van de Onlineviltschool kan ik aan de slag gaan als het mij uitkomt.

Cursist: Annemarie Peters

Doe mee met de cursussen van de OnlineViltSchool!

Maak een keuze uit 1 van de 3 trajecten

Elke blok van 6 weken komt er een nieuwe cursus aan bod.

Of... bepaal zelf je programma.

Door lid te worden van de onlineviltschool krijg je direct toegang tot alle lessen!!!Traject 1: Leer de fijne kneepjes van het vilt maken!

Of je nu net start of al een tijdje bezig bent. In dit traject leer je de basis van het viltambacht en start je met het ontwikkelen van je eigen stijl en het maken van eigen en origineel viltwerk! 

Naast techniek ook aandacht voor Materiaal kennis en Beeldende ontwikkeling.

Hoe kun je deelnemen aan 1 van deze cursussen?

Door op de groene buttons te klikken meld je je aan

   als  Vip lid van de OnlineViltSchool    


Je wordt automatisch OnlineViltVriend. En je krijg direct toegang tot de gekozen cursus + alle andere 450 video lessen. En of je nu 1 maand lid blijft of 1,2 of 3 jaar lid blijft, vanaf het allereerste begin krijg je toegang tot alle cursus inhoud.


Om je de nodige structuur en begeleiding te bieden kun je ervoor kiezen om je voor 1 van de 3 trajecten in te schrijven. (hierover overleggen we na inschrijving. Zelf je programma samenstellen kan natuurlijk ook. Dan kies je je eigen route en tempo.Extra toelichting traject 1

Ik geef je een inkijkje:


Onlineviltschool traject 2Traject 2: Kleding en stoffen vilten

Slow fashion, Soepel zacht duurzaam en eigen!

In dit traject leer je stoffen gebruiken in je wiltwerk maar maak je ook zelf unieke wollen stoffen.

Hoe kun je deelnemen aan 1 van deze cursussen?

Door op 1 van de groene buttons te klikken meld je je

  aan als  Vip lid van de OnlineViltSchool   


Je wordt automatisch OnlineViltVriend. En je krijg direct toegang tot de gekozen cursus + alle andere 450 video lessen. En of je nu 1 maand lid blijft of 1,2 of 3 jaar lid blijft, vanaf het allereerste begin krijg je toegang tot alle cursus inhoud.


Om je de nodige structuur en begeleiding te bieden kun je ervoor kiezen om je voor 1 van de 3 trajecten in te schrijven. (hierover overleggen we na inschrijving. Zelf je programma samenstellen kan natuurlijk ook. Dan kies je je eigen route en tempo.


Toelichting op traject 2

Kleding en stoffen vilten
Onlineviltschool traject 3Traject 3: Vormvilten, hoeden, sloffen, tassen, etc.

Het wonderlijke van de vilttechniek is de mogelijkheid om naadloos ruimtelijke objecten te maken.

Hoe kun je deelnemen aan 1 van deze cursussen?

Door op de groene button te klikken meld je je aan

als     Vip lid van de OnlineViltSchool    


Je wordt automatisch OnlineViltVriend. En je krijg direct toegang tot de gekozen cursus + alle andere 450 video lessen. En of je nu 1 maand lid blijft of 1,2 of 3 jaar lid blijft, vanaf het allereerste begin krijg je toegang tot alle cursus inhoud.


Om je de nodige structuur en begeleiding te bieden kun je ervoor kiezen om je voor 1 van de 3 trajecten in te schrijven. (hierover overleggen we na inschrijving. Zelf je programma samenstellen kan natuurlijk ook. Dan kies je je eigen route en tempo.


Toelichting traject 3 vormvilten

In dit traject ga je aan de slag met het vilten om een mal, Het maken van een hoed, sloffen en tassen alles komt aan bod.Materiaalkennis

Extra bonus, alle materialen duidelijk uitgelegd als een bron van informatie en inspiratie

>>> Bekijk de video.

Beeldende vorming

Extra bonus,  om de creativiteit in jezelf weer aan te wakkeren en om nieuwe ideeën op te doen.

<<< Bekijk de video.

De voordelen van een Lidmaatschap op een rijtje:

450+ videolessen met duidelijke uitleg verdeeld over verschillende cursussen

Lessen zijn overzichtelijk gerangschikt in een cursusomgeving, waarbinnen je ook je vragen kunt stellen en contact kunt leggen met medeviltsters. Je kunt foto's van je werk delen en vindt hier alle lessen om direct mee aan de slag te gaan. De inhoud van de VIP-opleiding is verdeeld in 3 trajecten*  zodat je met begeleiding elke 6 weken met een nieuwe cursus kunt meedoen.

Stap voor stap kun je zo  je kennis vergroten. Willekeurig door het programma gaan in je eigen tempo mag natuurlijk ook.

* toelichting op de trajecten zie hierboven. Na aanmelding geef je je voorkeur aan en krijg je de info over dat traject

Duidelijke uitleg door ervaren viltdocenten

Zelf geeft ik (Ingeborg) al ruim 27 jaar viltlessen. Maar ook de gastdocenten, o.a. Janneke Plomp van wolkol, zijn zeer ervaren in hun technieken omdat ze dagelijks met wol en viltmaken bezig zijn.

Duidelijke uitleg over de benodigde materialen en 5% korting op de webwinkel

We bieden alle benodigde materialen aan via onze webwinkel zodat we zeker weten dat je de beschikking hebt over de juiste kwaliteit en materialen. Onze materialen zijn mulsing vrij (diervriendelijk) en zoveel mogelijk van biologische oorsprong. Wij werken samen met speciaal onderwijs voor onze inpakwerkzaamheden en houden zoveel mogelijk rekening met het milieu. Daarnaast ben je vrij om je eigen materialen te gebruiken of een andere leverancier te kiezen. Vrijheid, blijheid.

Lessen zijn onderverdeeld in 3 categorieën. Materiaalkennis, Technische kennis en Beeldende vorming

Ik vind het belangrijk dat je op al die 3 gebieden voldoende kennis hebt. Het is wat mij betreft een logische combinatie. Als je de materialen goed kent en weet wat je ermee kunt doen biedt dit je tal van extra mogelijkheden. Als je de technieken beheerst heb je een repertoire om uit te putten. Door oefeningen en tips op beeldend vlak kun je die kant van jezelf verder ontwikkelen en kom je tot jouw eigen originele werk.

Techniek en Beeldende ontwikkeling gaan hand in hand.

Ik vind kwaliteit van viltwerk erg belangrijk. Dit benadruk ik ook in mijn lessen. Ver genoeg doorvilten, de juiste materialen voor je project kiezen, maar ook de juiste krimp berekenen. Daarnaast staat originaliteit en eigenheid voor mij ook hoog in het vaandel. 1 op 1 iets namaken is wat mij betreft niet een optie waar je gelukkig van wordt. Met de juiste tips en handvatten laat ik je zien dat jij ook origineel werk kunt maken.

Lidmaatschap per maand of per jaar

We bieden 2 mogelijkheden voor het aangaan van een lidmaatschap. Je kunt je per maand aanmelden (en ook afmelden) of je kunt voor een kwartaal lidmaatschap kiezen.

Daardoor kun je de vorm kiezen die voor jou prettig is. En op die manier is het financieel voor iedereen mogelijk om deel te nemen aan de Onlinecursussen. Voor de één is dat voor een paar maanden voor de ander levenslang.

Ervaring van een deelnemer

Helma Nielen over de OnlineViltSchool

De opleiding bij de OnlineViltSchool is niet geschikt voor je als je:


 1. Wilt leren naaldvilten (dat vind je niet in de lessen van de OnlineViltSchool)

 2. Het fijn vindt om iets na te maken van een voorbeeld. Bij de OnlineViltSchool krijg je alle ingrediënten en een duidelijke uitleg van de techniek en ik help je op weg met het vinden van inspiratie, maar het zijn geen 1 op 1 namaakwerkstukken.

 3. Niet wilt of kunt investeren in jezelf qua tijd en geld. Het gaat hier om professionele lessen. Door daar aan mee te doen zeg je ja tegen jezelf en je eigen ontwikkeling. Zie het als een investering in jezelf. Qua tijd zou het goed zijn om minimaal 1 dagdeel per week te reserveren om met de lessen bezig te zijn (2 dagdelen is nog beter).

 4. Als je niet handig bent met de computer en je daar aan vast blijft houden als een waarheid. Als je niet open staat om het te leren of om hulp te vragen. (Het is tot nu toe iedereen gelukt om het te begrijpen en men wordt steeds handiger)

Gelden bovenstaande punten niet voor jou?

Dan ben je bij de Onlineviltvrienden op de juiste plek!


Welkom!

Veel gestelde vragen (klik op de vraag voor het antwoord):


OnlineViltVrienden

Ik ben digitaal niet zo handig. Is een online cursus dan wel geschikt voor mij?

Als je de voordelen ziet van deze onlinecursus en je staat open voor het leren van nieuwe dingen, als je niet opgeeft bij de eerste hobbel die je tegenkomt, dan is deze cursus zeker geschikt voor jou. Er zijn duidelijke instructievideo’s over hoe het programma werkt, hoe je moet inloggen etc. Loop je toch ergens tegen aan dan kun je mailen of bellen en dan helpen Percy of Ingeborg je met geduld en plezier weer op weg. De ervaring leert dat (bijna)iedereen het binnen een paar weken volledig onder de knie heeft. Wat een super overwinning op jezelf is en zelfs handig in andere situaties.

Ik vind het nogal wat om me op mijn leeftijd (60+) aan te melden voor een opleiding, ik twijfel of ik er wel genoeg mee zal doen.

Er zitten meerder aspecten in deze vraag,

Wanneer ben je (te) oud om ergens mee te starten? (dat is een vraag die je zelf zult moeten beantwoorden) Ik kan alleen zeggen, dat de gemiddelde cursist 61 jaar is en dat ik veel cursisten van rond de 70, met veel plezier zie leren en groeien in hun persoonlijke ontwikkeling en dat het hen veel oplevert.

Opleiding: Het is inderdaad ontwikkeld als een 3 jarig traject, dat betekend dat er zoveel inhoud in zit, dat je er 3 jaar lang a 2 dagdelen per week mee bezig kunt. Maar met deze abonnementsvorm meld je je aan voor 12 maanden en kun je daarna per maand of per jaar opzeggen. Dus je kunt zo lang of zo kort deelnemen als het je uitkomt. Let op als je start met een kortingsprijs vervalt je recht op die kortingsprijs wel als je je abonnement stop zet.

Of ik er wel genoeg mee zal doen… Deze vraag moet je van tevoren voor jezelf beantwoorden. Beter is het dan om de vraag om te draaien. Wat zou ik er mee willen doen en waarom wil ik dat? Als je intentie is om meer met vilten bezig te zijn, meer te leren, jezelf te ontwikkelen en goed voor jezelf te zorgen door meer tijd voor jezelf te maken, dan is de volgende stap om het te gaan doen. Maak de keuze voor jezelf, plan de tijd in, overleg met je omgeving, organiseer je leven zo dat het ook gaat gebeuren.

Ik heb niet zoveel te besteden maar wil wel graag leren vilten.

Dan is een optie om per maand te betalen ideaal voor je. Nu kun je voor een klein bedrag per maand het vilten leren en in contact komen met vele andere viltliefhebbers.

Kan ik de lessen bewaren, zodat ik ze nog eens terug kan kijken. Ik zou ze graag opslaan op mijn computer of telefoon?

Dit is een vraag die we vaak krijgen en ik snap de vraag en de behoefte. We willen graag bewaren en opslaan, voor als we nog eens in nood zijn of voor allerlei situatie’s, stel dat…. (hoe vaak bekijk je de boeken in de kast die je uitgelezen hebt? Hoe vaak doe je een cursus in een atelier voor de 2e keer?) Het antwoord: de cursus bestaat uit 450 video’s. Als je het zou willen, kun je die niet zomaar opslaan op een mobiel of computer . Het neemt veel geheugen in beslag. Daarnaast is het voor ons moeilijk te controleren, waar alle materiaal blijft en wat er mee gebeurt, als het op honderden computers staat. Andere reden is ook dat het materiaal alleen waardevol is als je er actief mee aan de slag gaat.

Passieve kennis, daar heb je eigenlijk niet zoveel aan. Je zult merken op moment dat je de lessen actief gaat toepassen, maak je het je eigen. Als je het binnen korte tijd nog een paar keer herhaalt, ga je de techniek beheersen en is het net als met lopen en fietsen. Je zult het niet zomaar kwijt raken.

Vergelijk het met een abonnement bij de bibliotheek, na lezen breng je de boeken terug. En hoeveel cursusleiders heb jij in je kast staan? Die kun je ook niet meenemen.

Voordeel van deze Onlinecursus is dat je tijdens de abonnements-periode, wel kunt herhalen en terugkijken, zo vaak je wilt. Tip: Noteer de “voor jou” belangrijkste tips in een aanteken boek. Maak evt. af en toe een foto van het beeld met je mobiele telefoon voor eigen gebruik.

Krijg je een boek of een map bij de cursus waar alles in staat?

Dit is een Online cursus. De video lessen, en af en toe een stukje tekst in de lessen, vervangen boeken of readers. Dit is een moderne manier van onderwijs, maar eigenlijk ook een hele oude, (Meester en Gezel in een werkplaats of atelier). Ik ben ervan overtuigt dat video lessen veel meer duidelijk kunnen maken dan geschreven tekst, vandaar dat ik heb gekozen voor dit concept.

Tip: Bij je bestelling in de webwinkel kun je wel de basisboekjes, vilten en sjaalvilten gratis aanvragen. Ook patronen zitten als bijlage bij de les en kunnen uitgeprint worden

Moet ik huiswerk maken of inleveren of me verplicht aan de planning houden?

Niets moet, alles mag…

Je mag je werkstukken in “je gallerij” plaatsen en je kunt dan om feedback vragen. Je kunt de planning per week volgen, zoals ik voorstel, zodat je alle onderdelen op een “logische” volgorde leert. Maar… je mag ook zelf kris kras door de lessen gaan, als je geen zin hebt om iets te delen? is dat ook prima.

Weet dat ik altijd bereid ben om mee te kijken en ook je medecursisten geven je graag opbouwende feedback of applaus

Is het verplicht om de materialen via de webwinkel te bestellen?

Je bent vrij om je materialen je bestellen of kopen waar je wilt (ik houd zelf niet van dit soort verplichtingen). Ik zie het als een service, dat we je de materialen kunnen leveren die aansluiten bij de lessen. We doen dit graag en met liefde. De producten is onze webwinkel www.bodyflower.nl/viltwinkel zijn van hoge kwaliteit. Voor het grootste deel van biologische oorsprong en met respect voor mens en dier.

(We bieden een werkervaringsplek voor mensen in het speciaal onderwijs, zij helpen ons met het verpakken van de wol)

Ik heb lichamelijke beperkingen. Is het dan wel mogelijk om te vilten, is deze opleiding dan geschikt voor me?

Ieder mens is anders en elke situatie is anders. Jij bent uiteindelijk de persoon die de keuze moet maken en de beslissing moet nemen, maar ik denk graag met je mee. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt, met behulp van “mechanische” hulpmiddelen, kun je het vilten een stuk lichter en makkelijker maken. Doordat het digitale lessen zijn die je thuis kunt volgen kun je goed rekening houden met je energie balans. (het aspect reizen en interactie met anderen vallen weg)

Onder de cursisten zijn mensen met de volgende beperkingen:

Ernstige gehoor problemen (beelden spreken vaak voor zich en ik articuleer duidelijk, hoorde ik terug)
Ernstige problemen met zicht (omdat ik veel vertel, wordt het heel beeldend en het is op groot beeld te bekijken)
MS, ME, reuma, Artrose, hartklachten en parkinson. Ze kijken heel veel lessen en gaan praktisch aan de slag op de goede momenten, soms maar een half uur of een uur per dag.
Hersenletsel (de video’s geven houvast en kunnen prima als extra ondersteuning bieden als je het even niet meer weet) voor deze persoon bied ik het programma gedoceerd, in overleg, aan zodat ze overzicht blijft houden op het geheel.

Ik heb al veel ervaring (5 jaar) ik denk dat ik bijna alles al weet.

Je hebt vast al veel kennis en ervaring opgedaan. wat ik terug hoor van ervaren cursisten dat ze door deel te nemen hun kennis aanscherpen, de puntjes op de i zetten en dat ze uit mijn uitleg en verhalen toch veel handige tips halen. En boven al stimuleert het ze heel erg om weer lekker aan de slag te gaan. Het laat oude kennis weer actief worden.

Betaal ik een bedrag per cursus die ik volg of per Traject? Ik begrijp het nog niet helemaal ik zie zoveel...

De OnlineViltSchool werkt met een lidmaatschap (VIP) Daar door heb je vanaf het begin toegang tot alle inhoud van het VIP pakket. (dit zijn 450 video lessen, eigenlijk alle cursussen uit Traject 1,2 en 3) Om het wat overzichtelijk te maken werken we met 3 trajecten. Elk traject in opgedeeld in 6 periodes van 6 weken. Per periode staat er 1 cursus per blok centraal. Dit heeft het voordeel dat zowel jij als Ingeborg meer gefocust zijn op die cursus op dat moment. Ook de LIVE les gaat op dat moment over die cursus.

Ik bepaal graag zelf mijn tempo en ook wil ik graag zelf bepalenwat ik wanneer wil leren, kan dat ook?

Jazeker! We bieden de trajecten aan als extra service. Vanaf het moment van aanmelding ben je vrij om elke cursus binnen het pakket te bekijken en te volgen. De lessen zijn zo gemaakt dat je er geheel zelfstandig mee aan de slag kunt gaan. De video lessen zijn heel duidelijk en volledig.

Wat Online ViltVrienden zeggen:

"Ik vind het een handige manier om te leren."

Marian

"Ik geniet enorm van de lessen, besteed er veel tijd aan en zou er elke dag mee bezig willen zijn. De filmpjes zijn heel duidelijk, net als de opdrachten. Het voldoet zeker aan mijn verwachtingen!"
Jolanda
"Ja, heel goed. Veel goede voorbeelden, inspirerende ideeën en tips en adviezen."
Corine

Wil jij alles ontdekken over het vilt maken? 

wordt lid van de OnlineViltSchool!

Als je onlineviltvriend wordt krijg je toegang tot alle 450 lessen!!!

Je kunt kiezen met welke van de 3 trajecten je mee wilt doen.

(Alle 3 mag ook :)  ) en als je liever je eigen weg gaat... ook dat is mogelijk.

VIP Lidmaatschap

 • Toegang tot de Vilt Community je wordt "OnlineViltVriend"
 • Keuze uit: 3 trajecten (na aanmelding geef je je voorkeur aan)
  • Traject 1 Uitgebreide basis vilten
  • Traject 2 kleding en stoffen vilten
  • Traject 3 Vormvilten
 • Direct toegang tot 450+ viltlessen over alle vilttechnieken
 • Gratis 1x per blok een live les met feedback en de mogelijkheid om vragen te stellen
 • Mogelijkheid om mee te doen aan exposities
 • Certificaat  per Traject bij volgen van alle onderdelen
 • 5% korting op materialen in de webwinkel
 • Korting op deelname aan masterclasses 

Wat Deelnemers vertellen over de OnlineViltSchool en over Ingeborg...