Onlineviltschool

Suzanne van der Ploeg

Suzanne van der Ploeg

Ik ben Suzanne van der Ploeg, 49 jaar en ik vilt ruim twaalf jaar. Ik vind het leuk om workshops te volgen bij andere viltsters om op die manier nieuwe technieken te leren. Sinds kort ben ik mij aan het verdiepen in Eco printen. In mijn viltwerk gebruik ik uitsluitend natuurtinten.

Het thema Transformatie sprak mij direct aan. Ik ben zelf al enige jaren het pad van hoofd naar hart aan het bewandelen en merk dat ik daardoor andere keuzes maak dan voorheen en kom ik steeds dichter bij wie ik in de kern ben. In twee van deze werken probeer ik mensen aan te moedigen om ook de weg naar binnen te gaan volgen. Het Labyrinth - de enige weg om ergens uit te komen is door naar binnen te keren en De Non die voor mij symbool staat voor de innerlijke bedevaart. De ecoprint schilderijtjes laten mensen hopelijk het vertrouwen krijgen dat een boom elk jaar zijn bladeren loslaat om het jaar daarop tot bloei te komen en dat wij als mens ook dingen in vertrouwen los mogen laten, want er komt altijd weer iets nieuws voor terug. Waar je een deur sluit, gaat ergens anders een deur open.


Werkstukken zijn te koop voor € 80,00 per stuk


1e werkstuk

Titel: Labyrinth. Als je merkt dat je in een transformatieproces zit, dan is een labyrinth een reisgids om thuis te komen. In tegenstelling tot een doolhof is er in het labyrinth slechts één pad dat naar binnen leidt. Het lopen van een labyrinth of door de lijnen te volgen met je vingers in een vingerlabyrinth kan helpen om in je kern te komen en de antwoorden in jezelf te vinden. Op de weg naar buiten neem je inzichten en inspiratie mee. De Engelsen zeggen zo mooi: The only way out is in. Ofwel de enige weg om ergens uit te komen is door naar binnen te keren. Een labyrinth kan je daarbij de weg wijzen.

Voor dit schilderijtje heb ik naaldvlies gebruikt in een naturel kleur en daar heb ik met potloodlontwol een labyrinth op gelegd. Om te voorkomen dat het patroon tijdens het nat vilten ging verschuiven heb ik het tijdens het leggen hier en daar vastgeprikt met een viltnaald.


2e werkstuk

Titel: Innerlijke bedevaart. Transformatie heeft te maken met verandering. Als iemand een verlangen naar verandering voelt dan ondernemen sommige mensen een pelgrimsreis of bedevaart. In de katholieke traditie eindigt een bedevaart vaak in een plaats waar een heilige wordt vereerd. In de huidige maatschappij zie je steeds vaker mensen een innerlijke bedevaart maken. Want om het pad van een pelgrim te lopen heb je niet per se wandelschoenen nodig. Als je naar binnen keert en gaat luisteren naar je hart, dan kun je ook ontdekken wat je nu echt wilt in het leven en wat je belangrijk vindt. Daardoor ga je andere keuzes maken en ga je je leven veranderen/transformeren.

Voor dit schilderijtje heb ik wolvlies gebruikt in diverse tinten. Ik heb de afbeelding eerst gelegd in diverse tinten op een naturel achtergrond en dat heb ik hier en daar vastgeprikt zodat het niet ging verschuiven tijdens het natvilten. De lijnen van de vingers en handen,  de ogen, neus en mond heb ik na het natvilten toegevoegd door stukjes wolvlies heel dun op te rollen en vast te zetten met een viltnaald.


3e werkstuk

Ecoprint kleur Flax/groen. Het thema van deze expositie is Transformatie en ik vind ecoprinten daar goed in passen. Bomen en hagen laten in de herfst hun bladeren los. Na een periode van rust komen ze weer langzaam maar zeker tot bloei. Mensen zouden in hun eigen processen best wat meer op deze natuurlijke principes mogen vertrouwen. Elke transformatie gaat gepaard met loslaten, rusten en verwerken en weer nieuwe stappen zetten om tot bloei te komen. Vertrouw er op dat als je ergens een deur sluit er ergens anders weer een deur opengaat. Met de gevallen bladeren kun je prints maken om je aan dat natuurlijke principe te herinneren.

Voor dit ecoprint schilderijtje heb ik 19,5 micron merino naaldvlies gebruikt met 20% moerbijzijde, dat wordt ook wel wosiweb genoemd. Daar heb ik een laagje kazakanzijde op gevilt, waardoor er een zachte glans over het werk ligt. Deze zijde staat er om bekend om kleuren goed te absorberen. Voor dit schilderijtje heb ik een katoenen laken gebruikt dat gedoopt was in Landscape verf in de kleur Flax. Door de tannine in de bladeren in combinatie met een ijzerbadje, strak bundelen en stomen kwam deze printafdruk tot stand.


4e werkstuk

Ecoprint kleur Cocoa/bruin. Het thema van deze expositie is Transformatie en ik vind ecoprinten daar goed in passen. Bomen en hagen laten in de herfst hun bladeren los. Na een periode van rust komen ze weer langzaam maar zeker tot bloei. Mensen zouden in hun eigen processen best wat meer op deze natuurlijke principes mogen vertrouwen. Elke transformatie gaat gepaard met loslaten, rusten en verwerken en weer nieuwe stappen zetten om tot bloei te komen. Vertrouw er op dat als je ergens een deur sluit er ergens anders weer een deur opengaat. Met de gevallen bladeren kun je prints maken om je aan dat natuurlijke principe te herinneren.


Voor dit ecoprint schilderijtje heb ik 19,5 micron merino naaldvlies gebruikt met 20% moerbijzijde, dat wordt ook wel wosiweb genoemd. Daar heb ik een laagje kazakanzijde op gevilt, waardoor er een zachte glans over het werk ligt. Deze zijde staat er om bekend om kleuren goed te absorberen. Voor dit schilderijtje heb ik een katoenen laken gebruikt dat gedoopt was in Landscape verf in de kleur Cocoa. De tannine in de bladeren in combinatie met een ijzerbadje, strak bundelen en stomen kwam deze printafdruk tot stand.