Onlineviltschool

Anneke van Berkum

Anneke van Berkum

Ik ben Anneke van Berkum, 64 jaar, natuurliefhebber. Wol is een heerlijk, natuurlijk materiaal. Vroeger begonnen met het spinnen van onze eigen schapenwol. Dit was van de zwarte blesschaap. Toen jaren laten liggen en ongeveer 10 jaar gelden begonnen met het nemen van vilt lessen bij Ingeborg in Ommen. Door mij erin te gaan verdiepen zag ik hoe mooi wol kan zijn. En dat er vele soorten wol zijn elk met hun eigen eigenschappen en toepassingen. Ook nu volg ik nog lessen in de masterclass wat mij geleerd heeft om ook werken te maken die niet alleen nuttig maar ook mooi kunnen zijn zoals een werkstuk aan de muur of schaal. En ook de toevoeging van ander niet viltbaar materiaal, zoals gedroogde skeletten van planten, bananen vezels en zijde, vind ik een uitdaging om te gebruiken en te kijken met welke wol je wat kunt bereiken.Omdat wij een imkerij hebben wil ik de komende tijd meer verbinding leggen tussen bijen en vilt, door afbeeldingen op/in vilt te maken. Ik heb een website www.andri.nl en facebook wolvilten.

Transformatie doet mij al gauw aan de natuur denken. Bijen die van een heel klein eitje naar bijen uitgroeien, fantastisch! Een eerder gemaakt vilt-opbject voor aan de muur met daarin gedroogd materiaal van de lampionplant, was mijn uitgangspunt voor de werkstukken 1 en 2. Lampionplant( Physalis) van bloem tot groene lampion tot de bekende oranje kleur. Paardenbloemen in het voorjaar met daarna de pluis die rond waait was de inspiratie voor werkstukken 3 en 4

Te koop 40,00 per stuk1e werkstuk

Van bloem tot vrucht . Bloem van de Physalis en de nog onrijpe vrucht. De bloem die niet opvalt als hij bloeit heb ik hier in het oog laten springen, als bron voor de vruchtvorming, door deze er driedimensionaal op te vilten.

Materiaal bergschapen wol met merino vlieswol, met daarin  het skelet van de Physalis .

2e werkstuk

Lampionplant, Physalis rijpe vrucht. De lampionplant zoals we hem kennen. Vrolijk hangend in het najaar met hierin gedroogde skeletten van de ananaskers. 

Bergschapen vlieswol en merino vlies wol met borduur werk van bananen vezels, en Physalis , de skeletten van de ananaskers, phusalis peruviana, de eetbare variant die in mijn groente tuin stond.

3e werkstuk

Bloeiende paardenbloem. Het voorjaar met paardenbloemen maakt mij vrolijk eerst mooi geel en daarna alle pluis wat er vanaf komt. Als je de plant goed bekijkt zie je hoe mooi hij is, de nerven in het blad en de bladvorm

Gemaakt met merinowol vlies en lontwol

4e werkstuk

Uitgebloeide paardenbloem . Na de bloei van geel, naar wit pluis met zaad, welke door de wind worden meegenomen, naar.....? een hele metamorfose.Wie heeft er nou niet een paardenbloem met zaad  weg geblazen?! De nerven heb ik wat duidelijker willen laten zien, omdat die zo aanwezig zijn bij de paardenbloem.De rand onder de uitgebloeide bloem heb ik eruit willen laten springen.

merino vlies wol, en lontwol en kleine stukjes naturel bergschapen wol.